Hoe ontstond Blijer Uitgeest
Radio en TV moet beschikbaar zijn voor iedereen in Uitgeest. Dat kan met een centraal antenne systeem (CAS). Tenminste, als dat systeem goed beheerd en onderhouden wordt. Daartoe wordt er in 1974 een stichting opgezet.
Een vertegenwoordiging van de gemeente, woningstichting Adelbert, Goed Wonen en woningeigenaren gaan namens de stichting aan de slag. Zij zorgen ervoor dat alle Uitgeesters zorgeloos kunnen genieten van de televisie en radio. Mits zij natuurlijk zijn aangesloten op het Centraal Antenne Systeem.
Begin jaren ’80. Kabeltelevisie en -radio bereiken Uitgeest. De straten gaan open en de benodigde kabels verdwijnen in de grond. Iedereen die aangesloten wil worden kan abonnee worden. Zo maakt Uitgeest kennis met een nieuw systeem, maar misschien wel interessanter: tal van buitenlandse zenders.
Na wat tussenstapjes neemt het bedrijf Casema in 2000 alle verantwoordelijkheid voor het systeem over. Daarbij komt er een mooi bedrag beschikbaar. Geld dat bij de Uitgeesters vandaan komt. Dat verdient een goede bestemming. Daarom wordt het vrijgekomen geld beschikbaar gesteld voor goede doelen en maatschappelijke initiatieven voor de inwoners van de gemeente Uitgeest. Onder andere voor sport, cultuur, natuur en welzijnsinitiatieven. Gek genoeg lukt het niet om het hele bedrag aan dit soort initiatieven uit te geven.
Daarna volgt er een periode waarin de stichting ‘slaapt’.Het geld staat op een rekening. Er gebeurt niets. Totdat de twee dochters van de oud-bestuursleden het heft in handen nemen. Dat geld moet terug naar de Uitgeesters! De dames blazen de stichting nieuw leven in, werven nieuwe bestuursleden en gaan aan de slag. Voor het geld op de rekening vinden ze een prachtig doel: samen zorgen voor een BLIJER UITGEEST.